Despre filtrarea apei

Avem nevoie de un filtru pentru apa potabila ?

 

Raspunsul este DA, daca in fiecare zi carat in casa pet-uri cu apa plata si tot in fiecare zi carati pet-uri goale la tomberon.

Testele au aratat ca mai mult de 50% din consumatorii de apa imbuteliata, o prefera din comoditate, peste 70% o considera mai sanatoasa si circa 30% au incredere in declaratiile producatorilor, privind sursa si calitatea acesteia.

Majoritatea utilizatorilor considera ca apa de la robinet are o calitate precara, la limita potabilitatii si, uneori, sub aceasta limita.

Cu toate investitiile realizate in ultimii ani de catre edili, apa furnizata pe reteaua municipala nu se ridica la standardele de calitate care sa-i confere siguranta in cnsumul uman.

Asa zisele “uzine” de apa potabila utilizeaza inca in mare masura metode depasite dpdv tehnic si tehnologic, in prelucrarea apei spre potabilizare.

Si chiar daca se implementeaza tehnologii de ultima generatie, reteaua imbatranita nu permite pestrarea calitatii de la sursa, pana la robinetul consumatorului final.

Va mai trece multa vreme pana cand se vor putea inlocui traseele de conducte magistrale si locale, cele din subsolurile blocurilor si cele ce urca apa pana in apartamente. O casa, vila sau bloc, nou construite, sunt alimentate din retele magistrale vechi de zeci de ani.

In aceasta situatie este normal sa infloreasca comertul cu apa imbuteliata.

Insa, in ciuda aparentei de siguranta in consum si aici sunt multe probleme.

Plasticul din care sunt confectionate celebrele PET-uri, in anumite conditii de temperatura, lumina solara si timp indelungat, elibereaza in lichidul continut substante daunatoare sanatatii ( antimoniu, bisfenol A, etc ). E greu de stabilit cat, cum si unde au fost depozitate recipientele respective, pana au ajuns in casa noastra.

In ceea ce priveste certitudinea ca apa imbuteliata respecta in totalitate standardele de potabilitate, analizele efectuate au dus de multe ori la retragerea de pe piata a mari cantitati in care s-au depistat neconformitati, mergand pana la prezenta bacililor coliformi  si a germenilor fecali.

Nu in ultimul rand pretul apei imbuteliate este prohibitiv. O apa asa zis plata cumparata de la un producator necunoscut are o provenienta cu atat mai nesigura cu cat pretul este mai scazut. Nu de putine ori s-a constatat in urma analizelor efectuate ca apa imbuteliata avea “calitati” identice sau mai rele decat apa de la robinet.

O apa extrasa din surse sigure, cu calitate controlata si atestata are un pret pe masura, mai ales ca este nevoie si de multa publicitate pentru a-si sustine pozitia pe piata.

Toate argumentele si contraargumentele enumerate mai sus, ne duc la concluzia ca pentru a consuma o apa sigura din punct de vedere al potabilitatii dar si al continutului de clor, fluor, calciu, magneziu, metale grele si biocontaminanti, optima din punct de vedere al sigurantei si al raportului pret/calitate, este instalarea unui filtru de apa.