
Filtre apa cu Osmoza Inversa
Filtrele purificatoare de apa care utilizeaza principiul de filtrare prin osmoza sunt relativ recent aduse si in casele noastre.
Initial, prin anii '50, cercetatorii canadieni au reusit sa puna la punct primele tipuri de filtre bazate pe principiul osmozei. In 1977, Primaria din Cape Coral ( Florida U.S. ) a fost primul oras care furniza apa purificata prin osmoza, in reteaua minicipala. Pe masura ce tehnologia prelucrarii polimerilor a luat avant, s-au putut realiza membrane cu porozitati controlate si astfel s-a ajuns la producerea acestora pe scara larga. John Cadotte de la FilmTec Corporation este cel care a brevetat primul metoda de producere a membranei de osmoza prin polimerizare.
Incepand de la orase aflate pe tarmul marii, pana la vapoare, submarine si chiar navete spatiale, osmoza este principiul care sat la baza producerii apei potabile din surse ce contin molecule de apa. Asta deoarece prin porii membranei sunt lasate sa treaca exclusiv moleculele de apa.
Filtrele de apa casnice ce functioneaza pe principiul osmozei inverse au in etapa de prefiltrare o succesiune de filtre care, gradual, pregatesc apa pentru intrarea in carcasa unde are loc purificarea apei prin osmoza inversa.
- Primul in succesiune este un filtru mecanic de polipropilena cu porozitatea de 1 sau 5 microni care retine poluantii nedizolvati in apa, cu dimensiuni mai mari ca dimensiunea porilor;
- Urmeaza un filtru cu carbune granula activat ( GAC ) care are rolul de a retine, in principal, clorul si diferitele emulsii;
- A treia etapa de filtrare este un cartus obtinut prin extrudarea sub presiune si temperatura , in amestec cu lianti, a granulelor de carbune activat obtinut din coaja de nuca de cocos ( CTO ). Acesta asigura o si mai buna retentie a poluantilor, datorita suprafetei mari de contact cu apa si a porozitatii reduse;
Apa trecuta prin cele trei etape de prefiltrare, este preluata de pompa booster .
Apa este impinsa cu presiune in membrana de osmoza, dinspre marginea acesteia spre mijloc. De aici este colectata si trimisa mai departe in sistem. In paralel, pentru ca procesul sa decurga continuu, apa reziduala, cea care nu a trecut prin porii membranei, imbogatita cu contaminantii care n-au trecut nici ei la randul lor, este evacuata spre scurgere.
Periodic, la fiecare pornire a pompei, sistemul asigura spalarea sub presiune a camerei de osmoza pentru a curata si pregati incinta pentru urmatoarea sesiune se purificare.
Apa purificata este stocata intr-un vas presurizat de unde este apoi indreptata spre robinetul sistemului. Intre vas si robinet se pot intercala alte tipuri de filtre ( Etapa de postfiltrare ) care sa amelioreze gustul si pH-ul apei purificate.
Variantele standard ale sistemelor sunt prevazute cu un singur filtru cu carbune granular activat inline. In serie cu acesta se pot intercala orice alte tipuri de filtre dintre cele pe care le gasiti la accesorii si consumabile, inclusiv filtrul UV.
Filtru osmoza inversa standard

Sistem de purificare apa prin osmoza inversa standard, cu cinci trepte, trei de prefiltrare, osmoza .....