Carbune activat, mediu pentru filtrarea apei
Cod produs: AQ carbune activat
Carbunele activat se obtine artificial prin arderea in cuptoare speciale a cojii de nuca de cocos. Procesul care are loc, la trecerea apei prin mediul de filtrare cu carbune activat se numeste adsorbtie. In mod efectiv, moleculele de substante poluante din apa sunt fixate in porii carbunelui activat.
Porozitatea carbunelui activat este foarte mare, 450 de grame de material totalizand o suprafata desfasurata de ≈ 40 de hectare.
Carbunele activat retine din apa clorul, o parte din sedimente si compusii volatili organici, cei care influenteaza gustul si mirosul apei. Nu retine substantele dizolvate in apa, minerale si saruri.
Pentru a creste eficienta filtrarii s-a recurs la tratarea carbunelui activat cu ioni de argint, foarte eficace in distrugerea bacteriilor si impiedicarea fixarii si inmultirii acestora in porii materialului.
Sunt retinute particule solide cu dimensiuni de la 0,5 pana la 50 de microni. De notat faptul ca eficacitatea procesului de filtrare al carbunelui activat este cu atat mai mare cu cat apa petrece un timp mai indelungat in contact cu acesta.
Din acest motiv, la filtrele multimedia, stratul de carbune activ trebuie sa fie de minimum 15 centimetri grosime.
Proprietati:
- Culoare: neagra;
- Granulozitate: 1,5 - 3 mm;
- Densitate: 450 - 500 g/l;
- Umiditate < 5
FACTORII CARE POT AFECTA PERFORMANTELE FILTRARII PRIN CARBUNE ACTIVAT
- GREUTATEA MOLECULARA – Cu cat aceasta creste, carbunele activat adsoarbe mai eficient deoarece moleculele sale nu sunt solubile in apa. Dimensiunea porilor trebuie sa fie suficient de mare incat sa lase moleculele sa treaca prin acestea. Un mix intre carbune cu greutate moleculara mica si mare este ideal pentru a alcatui un filtru care sa indeparteze cei mai greu de indepartat poluanti.
- pH-UL SOLUTIEI – Cele mai multe substante organice sunt cu atat mai putin solubile si mai predispuse a fi adsorbite, cu cat pH-ul este mai sacazut. Odata cu cresterea pH-ului, scade intensitatea procesului de eliminare. O regula empirica spune ca patul de carbune activat trebuie majorat cu 20% pentru fiecare unitate pH peste valoarea neutra (7,0).
- CONCENTRATIA POLUANTILOR – Logic, cu cat concentratia este mai mare, cu atat mai eficient sunt adsorbiti in porii carbunelui activat. Pe masura ce aceasta creste, se poate ajunge la un moment dat la scapari. Limita de sus a concentratiei la care adsorbtia este eficienta, este de cateva sute de PPM. O concentratie mai mare necesita un timp mai indelungat de contact al solutiei cu materialul adsorbant. Astfel, indepartarea poluantilor devine mai eficienta atunci cand valoarea TDS si duritatea sunt mai mari. Din aceasta cauza este recomandata amplasarea filtrlor cu carbune activat inaintea statiilor de dedurizare si inaintea membranelor de osmoza inversa deoarece indeparteaza clorul, unul din inamicii materialului din care sunt fabricate acestea.
- DIMENSIUNILE PARTICULELOR - Particulele de carbune sunt produse in mai multe tipodimensiuni. Dimensiunea acestora, suprafetele de contact dintre ele, influenteaza permeabilitatea stratului filtrant si, implicit, pierderea de debit si presiune din filtru. Din acest motiv, granulele sunt dimensionate tinandu-se cont atat de debitul si presiunea apei cat si de gradul de poluare a acesteia. Uzual, in patul de carbune activat se amesteca granule de nisip cuartos care, desi cresc volumul masei filtrante, sporesc capacitatea de adsorbtie a acesteia, recducand suprafetele de contact dintre granule.
- DEBITUL – Un debit mai scazut mareste timpul de contact al solutiei cu masa filtranta de carbune activat dei are loc o crestere a efectului de adsorbtie. La dimensionarea corecta a filtrului se stabilesc o dimensiune, presiune si debit optime, pentru patul filtrant.
- TEMPERATURA – O temperatura mai ridicata reduce vascozitatea unei solutii si creste gradul de difuzie in pori a acesteia. Temperaturile prea ridicate pot rupe legaturile electrochimice realizate intre molecule, in fenomenul de adsorbtie, ducand la ineficienta filtrarii. Plaja de temperatura trebuie aleasa in functie de proprietatile fizice ale poluantilor dar, de regula, organicele sunt retinute la temperaturi nu foarte inalte.